Wednesday, June 20, 2012

Insändare

Skickade in en insändare till NSD och Kuriren som inte kom in - däremot kom en annan insändare in som förespråkade djurens väl med så det var ju bra.
Det här är ialla fall vad jag skrev:
Människor väljer att uppträda - det gör inte djur.
En cirkus befinner sig på resande fot och djuren gör konster för publiken - båda dessa faktorer kan bidra till problem för djuren. Resandet och transporten kan orsaka stress hos dem och deras utevistelse blir begränsad till små, tillfälliga inhägnader. De konster som djuren tvingas göra är ofta onaturliga för dem, och kan också ge skador. Elefanter kan få ledskador av bakbensstående som endast undantagsvis utförs i frihet.
Djuren har inte tillräckligt med stimulans vilket leder till stereotypa beteenden; något som djuret gör om och om igen fast det saknar funktion. Det här drabbar djur som inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden i fångenskap och är ett tecken på att djuret mår väldigt dåligt.. Ett exempel är elefanter som vaggar fram och tillbaka.
Dessutom går elefanterna i det fria över stora områden men i fångenskap har de bara en liten yta att röra sig på. Det kan göra att de får problem med övervikt och ont i fötter och leder. De här problemen förvärras av att leva i vårt kyliga klimat.
Dessutom saknas det insyn i vilka träningsmetoder som används på en cirkus, Filmmaterial från flera europeiska länder visar att många djur på cirkus utsätts för systematisk misshandel för att "bryta ned" dem, som ett led i träningen.
Framträdanden sker endast på människans villkor utan hänsyn till djuren.
 "Djurskyddsproblemen är en viktig orsak till att cirkusverksamheten har ifrågasatts på senare år. Ett argument mot djurcirkusar är att samhällsnyttan - om det kan sägas finnas en sådan - inte står i proportion till det lidande och obehag som djuren utsätts för." (Sara-Maria Westerlund
Informationsansvarig, Djurens Rätt Sundsvall-Timrå, Camilla Björkbom Förbundsordförande, Djurens Rätt)
Lek med barnen istället, skapa en ny generation som inte går på cirkus där det finns djur. Visa med dina pengar att du inte stödjer detta sorts förtryck. Cirkus är kul, men bara om de inte tillhandahåller djur. Cirkusdjuren kan inte välja, men det kan du.
Bojkotta cirkusen!



No comments: